Bijziendheid bij kinderen

De gevolgen van bijziendheid

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat steeds meer kinderen bijziend worden. Dit betekent dat ze minder goed in de verte kunnen kijken. Inmiddels heeft zelfs 1 op de 2 kinderen op 10-jarige leeftijd een bril nodig. Bijziendheid wordt veroorzaakt door o.a. teveel naar beeldschermen kijken zoals telefoons en tablets.

Op jonge leeftijd kunnen we bijziendheid corrigeren met een bril of lenzen. Maar 1 op de 3 mensen met een sterke min-sterkte krijgt op latere leeftijd oogproblemen als maculadegeneratie, netvliesloslating of glaucoom. Dit zijn aandoeningen waar men weinig aan kan doen. Het is dus belangrijk om bijziendheid tegen te gaan!

Bijziendheid voorkomen

Door het kijkgedrag van uw zoon of dochter aan te passen kunt u bijziendheid voorkomen of bijziendheid beperken. Als bijziendheid erfelijk is kunt u het niet voorkomen, maar ‘slecht’ kijkgedrag kan het wel verergeren. 

Probeer ‘beeldschermtijd’ te beperken en zorg dat uw kinderen dagelijks buitenspelen. Door in de verte te kijken, trainen zij hun oogspieren.

Het Oogfonds komt met de 20-20-2 regel: na 20 minuten kijken naar een beeldscherm, 20 minuten in de verte kijken en tevens 2 uur per dag buitenspelen.

Bijziendheid beperken met nachtlenzen

Door op jonge leeftijd het kijkgedrag aan te passen, kunt u bijziendheid beperken of afremmen. Mocht er toch sprake zijn van bijziendheid, dan is er nog een mogelijkheid om de sterkte te beïnvloeden. Kinderen tussen de 12 en 20 jaar kunnen dan nachtlenzen gaan gebruiken. Met nachtlenzen worden de ogen ’s nachts gecorrigeerd en kan je overdag scherp zien zonder gebruik van bril of lenzen. Bij kinderen heeft het dragen van nachtlenzen een bijkomend voordeel, de sterkte kan zodanig gecorrigeerd worden dat het mogelijk is om de toename van bijziendheid te remmen. 

Myopie Management Expert

Wij zijn gecertificeerd Myopie Management Expert. Dit betekent dat wij u kunnen adviseren op het gebied van kinderen en bijziendheid. Wij stellen een passend behandelplan op om reeds bestaande myopie af te remmen en verergering zo veel mogelijk tegen te gaan. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, maak dan een afspraak